Vilda djur
Isbjörn

Hem Flodhäst Giraff Isbjörn Myskoxe Tiger Bildgalleri Webbringen

Föda

Vilande isbjörn
Isbjörn
Utbredning
Levnadssätt
Fortplantning
Föda
Isbjörn och
  människa

Bilder

Isbjörnen är en köttätare. Den äter huvudsakligen sälar, men också döda valar och valrossar, fågelägg, smådjur och en del växter. Under tider med bra utbud på föda äter isbjörnen bara huden och späcket av sitt byte och lämnar resten kvar.

Svaga isbjörnar eller fjällrävar som följer efter livnär sig senare av köttet. Är utbudet på födan fattig tar isbjörnen även as eller till och med ungar av sin egen art. Mödrar med ungdjur undviker därför andra isbjörnar.

Under jakten väntar isbjörnar ofta vid en hålighet i isen tills en säl visar sig. När en isbjörn får vittring på en säl och det saknas håligheter hoppar björnen på isen och kan bryta igenom den med sin egen vikt.

Med sin vita päls är isbjörnen anpassad till omgivningen och för bytesdjur är det svårt att få syn på denne. Det enda som väcker uppmärksamhet är den svarta nosen och isbjörnen lär sig tidigt att täcka över den med ramen (tassen).

Som extremt rovdjur tar den upp enorma mängder A-vitamin vilket lagras i levern. Arktiska upptäcktsresande har dött i A-vitaminförgiftning efter att ha ätit lever från isbjörn.

© 2024 Vilda djur/Goxa.se

En del av Goxa.se


Källor: Wikipedia och Wikimedia Commons. Enligt GNU

Tidskrifter   Frimärken - Filateli   Svenska fjäll  Vojmådalen   Dagstidningar online   Sportgrodor   Webringar   Älg - skogens konung   Dikanäs - Kittelfjäll   Telefonnummer   Roliga bilder   Topplistor   Webblandning   Roliga historier   Dinmamma historier