Vilda djur
Giraff

Hem Flodhäst Giraff Isbjörn Myskoxe Tiger Bildgalleri Webbringen

Utseende

Giraff i Namibie Etosha National Park
Giraff
Utseende
Utbredning
Levnadssätt
Fortplantning
Föda
Underarter
Giraff och
  människa

Bilder

Hannarna är vid skuldran 2,0 till 3,5 m höga, har en 2 meter lång hals och är 900 kg tunga. Honorna är vanligtvis lite kortare och lättare. Vid födseln är giraffkalvarna ca. 180 cm höga och väger 45-70 kg.

Trots sin långa hals har den inte fler halskotor än vi människor, men dessa är mycket förlängda. Den långa halsen innebär också en svårighet för kretsloppen som måste försörja hjärnan vid halsens slut med blod. Dessutom är giraffens hjärta särskilt funktionsstarkt. Det kan pumpa upp till 60 liter blod genom kroppen per minut, väger 12 kilogram och skapar ett blodtryck som är tre gånger högre än hos människor.

Även tungan är tydligt lång och muskulös. Den kan bli 45 centimeter lång och används av giraffen för att gripa föremål. Med tungan kan den nå blad utan att skadas alltför mycket av grenarnas taggar.

De främre benen är längre än bakbenen. Giraffer går därför i passgång och når på detta sätt en mycket hög hastighet och är på korta distanser snabbare än en tävlingshäst. Giraffen har svårt att gå på våtmark. De undviker därför dessa områden och har ingen möjlighet att ta sig över floder.

Djuret har mörka fläckar på den ljusbruna pälsen. Beroende på underart varierar form och färg hos dessa fläckar. Djurets undersida är ljus och bär inga fläckar. På huvudet hos bägge könen sitter två tappformiga horn. I sällsynta fall växer bakom dessa horn ett ytterligare hornpar. Några giraffer har mellan ögonen en knöl som är likadant uppbyggd som hornen.

© 2023 Vilda djur/Goxa.se

En del av Goxa.se


Källor: Wikipedia och Wikimedia Commons. Enligt GNU

Tidskrifter   Frimärken - Filateli   Svenska fjäll  Vojmådalen   Dagstidningar online   Sportgrodor   Webringar   Älg - skogens konung   Dikanäs - Kittelfjäll   Telefonnummer   Roliga bilder   Topplistor   Webblandning   Roliga historier   Dinmamma historier